Whatsappen, muziek luisteren via een streamingdienst, eindeloos ronddolen op Youtube, jouw reis- of foodiefoto’s posten op Instagram of lekker luieren met Netflix. Het hoort tegenwoordig allemaal bij ons dagelijks leven en voor velen de eerste levensbehoefte. Maar wat bijna niemand zich realiseert, is de enorme uitstoot waarmee dit gepaard gaat. Natuurlijk, een individueel mailtje of Instagram post doet niet zoveel, maar de som van al ons internetgebruik draagt veel bij aan de uitstoot en alleen maar blijft toenemen. Dit komt onder andere doordat wereldwijd gezien steeds meer mensen internettoegang krijgen, maar ook in eigen land zullen we steeds meer digitaliseren.

Cijfers liegen niet

De luchtvaart wordt door veel mensen gezien als een van de grootste milieuvervuilers. Wie een vlucht van Amsterdam naar Londen boekt, krijgt onherroepelijk kritiek. Maar voer je een willekeurige zoekopdracht in op Google dan hoor je niets. En dat terwijl de impact op het milieu ook aanzienlijk is. Het ligt eraan welk onderwerp op dit moment onder een vergrootglas ligt.

Maar weinig bedrijven en nóg minder consumenten realiseren zich dat de internationale IT-sector net zoveel CO2 uitstoot als de luchtvaart in het pre-COVID tijdperk. En onder invloed van toenemende druk van klimaatbelangengroepen, groeit ook het besef dat computing servers verantwoordelijk zijn voor zo’n 29 procent van de CO2-uitstoot binnen de IT-sector.

Ons internetgebruik vraagt veel energie en het meeste energieverbruik is voor ons onzichtbaar, want dat bevindt zich in de zogenaamde cloud. Alles wat op de cloud staat en ook alle online diensten als Youtube en Netflix staan opgeslagen op servers in enorme datacenters. Datacenters vragen enorm veel stroom. Dit is nodig voor het runnen van de servers, maar er komt ook enorm veel warmte vrij dus er is ook stroom nodig voor de koelinstallaties. Een enkel datacenter kan al evenveel stroom vragen als een stad als Zaanstad en alle datacenters in Nederland samen gebruiken meer stroom dan NS. 

Even een mailtje sturen, luisteren naar Spotify of online zoeken naar nieuwe kleding. Slechts weinig mensen beseffen dat hun online gedrag een aanzienlijke impact heeft op het milieu. Zo stoot je 4 gram CO2 uit bij een mail versturen en 50 gram als deze een zware attachment heeft. En een gemiddelde website stoot 1,76 gram CO2 uit per page view. Omdat servers hierin een belangrijke rol spelen, is de groene cloud een belangrijke opkomende cloud trend, waarin wij voorop liggen.

De groene cloud is nog volop in ontwikkeling. Ongetwijfeld zullen nieuwe uitdagingen zich voordoen waarvan we nu het bestaan nog niet eens kennen. Maar dat de voordelen oneindig zijn, staat als een paal boven water.

Duurzaamheid in de IT-industrie

Tien jaar geleden betekende toekomstbestendig zijn dat je organisatie goed kon anticiperen op technologische verandering. Tegenwoordig is dat allang niet meer genoeg. Vandaag de dag hangt de toekomstbestendigheid van je bedrijf af van de mate waarin je in staat bent je negatieve impact op het klimaat terug te dringen. Niet alleen om vandaag succesvol te zijn, maar om dat generaties lang te blijven.

Traditioneel gezien voerden prestatiecijfers lang de boventoon en was duurzaamheid een ondergeschikt belang. Inmiddels weten we zeker dat deze strategie niet langer voldoet.

Onze maatregelen

LiveSchijf heeft bewust de samenwerking met Jottacloud gekozen, naast de strenge privacyregelgeving in Noorwegen is dit land sociaal-economisch stabiel en verder in het verduurzamen. Het datacentrum van Jottacloud (Green Mountain) is volledig aangedreven met 100% hernieuwbare waterkracht. Jottacloud zet zich daarnaast in de verbeteringen in servers en datacenter-infrastructuur door te zetten. Daarnaast moet software efficiënter gemaakt worden opdat het minder energie verbruikt. Wij zijn dus weldegelijk een groene cloud

Wat kun jij doen

Natuurlijk zijn er ook dingen die jij zelf kan doen om de impact van jouw internetgebruik te beperken:

  1. Ruim je mailbox op. Alle mailtjes die je toch nooit meer leest staan wel op een server en dat kost dus energie. 
  2. Schrijf je ook uit voor alle nieuwsbrieven die je toch niet leest.
  3. Stuur minder mensen in de cc van jouw email. Elke extra ontvanger betekent extra uitstoot.
  4. Gebruik de URL-bar om naar een website te gaan en niet de zoekmachine als dat niet nodig is.
  5. Sla op in een groene cloud zoals die van ons. Probeer gratis!
  6. Sla jouw veelgebruikte webpagina’s op als favorieten.
  7. Sla jouw favoriete afspeellijsten op Spotify op op je telefoon.
  8. Kijk tv in plaats van streaming. En als je toch liever Netflix kijkt (wat bijna iedereen doet tegenwoordig), kijk dan via Wifi en niet via 4G. 
  9. Kijk video’s op een kleiner scherm en gebruik daarbij lagere kwaliteit. Heb je echt die High Definition video nodig of zie je eigenlijk nauwelijks verschil bij lagere kwaliteit?
  10. Zet je Wifi uit als je niet thuis bent.
  11. Gebruik jouw laptop, smartphone en andere devices zo lang mogelijk. 
  12. Ook kun je Greenpeace helpen met de Clickclean petitie om Netflix aan te sporen duurzame energie te gebruiken. 
  13. Daarnaast zijn er een paar leuke, handige en inzichtelijke tools: 
  14. De Carbonalyser is een add-on van The Shift Project die inzichtelijk maakt hoeveel elektriciteit en CO2-emissie jouw gesurf op het internet veroorzaakt. 
  15. Heb jij een eigen website, dan kan je de voetafdruk van jouw website testen via websitecarbon. Dit laat zien dat wij zelf ook nog wel iets kunnen verbeteren. Ethical.net geeft tips hoe je vervolgens jouw uitstoot kan reduceren. 
  16. Gebruik zoekmachines als Lilo en Ecosia in plaats van Google.
  17. En om te helpen jouw mailbox schoon te maken, kan je cleanfox gebruiken. 

We zijn nu aangekomen bij het einde van deze blog, maar tot slot hebben we nog een gouden tip. Een open deur, maar sla je laptop dicht of doe je smartphone weg en ga naar buiten of pak een boek. Wees even lekker offline, want dat stoot ten slotte het minste uit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *